Geslaagde kennissessie Recread

26/10/2017

Neem direct contact op

Begin Oktober hielden we voor de Belgische Recread leden een kennis-bijeenkomst over Internet en Televisie.
Samen met zo’n 20 aanwezigen, elk met zijn eigen unieke vraag of situatie, keken we naar verleden, heden en toekomst rondom dit thema.

Met een duidelijk doel afgereisd naar Bredene, hadden veel bezoekers zich verrassend goed ingelezen in diverse, voor hen actuele onderwerpen. Na het welkom onder het genot van een bak koffie met echt Zeeuwse bolus en de voorstelronde, kwamen we al vlug op de meest prangende vragen die er leefden. Vooral de volgende vijf vragen wilde men erg graag beantwoord zien:
• Draadloos of kabel?
• Hoe ga je om met de kooi van Faraday?
• Hoe garandeer ik al mijn gasten een gelijk stukje bandbreedte?
• WiFi of 4G?
• Hoe blijf ik baas in eigen huis?

Van lineair naar on demand
Ongeveer een uur werd besteed aan ontwikkelingen en trends op het gebied van Internet en Televisie. Met name de verschuiving van Lineaire televisie naar on demand werd herkend, met Netflix en Youtube als grote reden. Maar ook aanbieders als Telenet, Proximus, Orange en Stevie die hard aan de weg timmeren om de Belgische gebruikers te bedienen met interactieve TV via apps. Gebruikers die in de weekends en vakanties allemaal naar de vakantieparken komen.
Na het helder uiteenzetten van alle aanbieders in de markt en hun diensten, hebben we stap voor stap uitgelegd wat voor dragers er zijn om deze diensten te transporteren. Een technisch verhaal, maar na de zes belangrijkste toegelicht te hebben, ging er bij enkelen toch wel een lichtje op.

Telenet-netwerk
Velen waren verbaasd over het uitgestrekte netwerk van Telenet met bijna 12.000 kilometer glasvezel en bijna 70.000 kilometer coax in beheer. De mogelijkheden die Telenet biedt werden besproken, naast de ketens van levering aan de Residentiele aansluitingen (huisaansluitingen) en de Multi TV aansluitingen (de collectieve aansluitingen). Beide aansluitingen wel bekend uit zowel de privé-situatie als de zakelijke omgeving.

Hoe lang nog analoog…
Wat velen bezig houdt is de uitfasering van analoge televisie en wat nu te doen. Nu zijn er in België naar schatting nog 90.000 aansluitingen die enkel analoog kijken in het consumenten segment. Althans waar ze het min of meer zeker van weten. Waarschijnlijk is deze groep nog wel wat groter.

Aanpassing netwerk?
In het zakelijke segment loopt een project waarbij Telenet de zakelijke Multi TV klanten migreert naar digitale televisie. Dit is echter niet altijd even eenvoudig. Vaak is een (forse) aanpassing aan het netwerk nodig, omdat het digitale frequentiedeel niet door bestaande versterkers en overige netwerkcomponenten heen gaat. Deze kosten voor ombouw zijn voor rekening van de parkeigenaar.

Managed netwerk
Telenet biedt ook een andere oplossing: een ‘managed netwerk’. Telenet neemt dan het netwerk over en bouwt het voor eigen rekening om naar eigen maatstaven. Naast de collectief geleverde dienst Multi TV, leveren ze dan ook internet op individuele basis aan de eigenaren van chalets of caravans. Dit is een soort hybride tussenoplossing tussen de residentiële en de Multi TV aansluiting. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan. Enerzijds hoef je nergens meer naar om te kijken, anderzijds kun je zelf geen internetdiensten meer leveren aan je gasten of de internetbeleving personaliseren.

Alternatieven
Tot slot hebben we alle mogelijke alternatieven besproken die in dergelijke omgevingen kunnen worden ingezet. Het was daarna dringen om de technische ruimte te bezoeken!

Het doel van de dag was tenslotte dat de aanwezigen beter gefundeerd kunnen kiezen hoe ze hun eigen dienstverlening willen inrichten. Fijn dat we daar een rol in mogen spelen! Uiteraard hebben het programma Bourgondisch afgesloten met een hapje en een drankje en nog even nagepraat met de aanwezigen. Wij kijken al weer uit naar de volgende bijeenkomst!

Menu